Završen peti INTERNEST Festival kreativnosti

Beograd, 4. jun 2014. god.

U ponedeljak 2. i utorak 3. juna kreativni đački timovi iz 22 srednje škole iz cele Srbije okupili su se u Velikoj sali Doma omladine Beograda da predstave svoje radove nastale u raznovrsnim medijima – od kratkih filmova, preko scenskih prikaza, internet prezentacija i izložbi, do video igrica, animacija i stripa.

Svaki tim odabrao je jednu knjigu koja ih je podstakla da medijski prošire odabranu temu iz oblasti istorije, psihologije, studija medija i kulture. Zanimljivo je da je čak sedam škola za temu svog rada imalo je empatičnost danas I odabralo Psihologiju zla,autora Sajmona Barona Koena, i isto toliko, temu o slavi i slavnima, inspirisanu knjigom “Zvezde supermarket kulture” Maje Vukadinović. Četiri školska tima tragala su za smislom herojstva danas, motivisani romanom Mihaela Martensa “U potrazi za junakom”, dva su se bavila biografijom vajarke Kamij Klodel, a za temu tajne istorije XX veka i temu antičkog teatra po jedna školska kreativna ekipa.

P1190579

Na kraju drugog dana Festivala dodeljene su nagrade i pohvalnice. Tim XIII beogradske gimnazije drugu godinu za redom osvojio je prvo mesto. Ove godine nagrađeni su za rad zasnovan na romanu “U potrazi za junakom”, dok je drugo mesto pripalo timu Gimnazije “Dušan Vasiljev” iz Kikinde za medijsko proširenje knjige “Psihologija zla” Sajmona Baron-Koena. Treća nagrada otišla je u Loznicu, kreativnom timu Gimnazije “Vuk Karadžić”, a nagradu “Oskar kreativnosti” koju dodeljuje Fakultet za medije i komunikacije iz Beograda dobili su učenici XV beogradske gimnazije.

Radove učenika ocenjivao je stručni žiri u sastavu: Ljubica Arsić, književnica, Vesna Injac Malbaša, bibliotekar savetnik u Narodnoj biblioteci Srbije, dr Stanko Crnobrnja, filmski i televizijski reditelj i predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu, dr Aleksandar Dimitrijević, docent na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Predsednik žirija bio je Nebojša Bradić, pozorišni reditelj.

 

Učesnici Festivala jednodušno su ipak ocenili da je najveća nagrada dvodnevno druženje i nova saznanja koja su stekli radeći na projektu.