PODRŠKA MEDIJSKOJ PISMENOSTI U SREDNJOJ ŠKOLI

U Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije (Terazije 34), Udruženje „Biblioteka plus”, uz podršku Izdavačkog preduzeća Clio i Misije OEBS-a u Srbiji, organizuje savetovanje teoretičara i praktičara iz oblasti medijske kulture. Neposredni povod za organizaciju ovog skupa je preispitvanje iskustva i doprinosa desetogodišnjeg angažovanja Biblioteke plus na projektima razvoja  medijske kulture i informacione pismenosti u srednjim školama u Srbiji. Najznačajniji od njih je razvojni i istraživački projekat Internest. Do sada ostvareni rezultati kao i budućnost dragocenog, autentičnog iskustva učenika, profesora, bibliotekara, medijskih stručnjaka i umetnika, pokretači su našeg dvodnevnog  razgovora u Kući kulture.

Prvi dan posvećen je temama koje se mogu svrstati u problemski korpus vezan za oblikovanje školske biblioteke kao središnjeg prostora medijske kreativnosti.  Projekat Internest izgradio je svoj identitet u dosadašnjoj desetogodišnjoj praksi upravo na istraživanju i povezivanju višemedijskih potencijala. Skup je stoga dobra prilika da se na osnovu primera iz procesa rada učenika i mentora kao i analize kreativnih ostvarenja oceni metodologija i domet takvog neformalnog medijskog obrazovanja.

Drugog dana u fokusu je inovacija koju predviđa ovogodišnji ciklus aktivnosti u projektu Internest,  rasprava o važnosti i pogodnostima srednjoškolskog ambijenta za medijski monitoring, analizu sadržaja i medijsku kritiku. Novinsko izveštavanje kao i drugi medijski sadržaji snažno oblikuju sliku sveta mladim ljudima. Nedostatak medijskog obrazovanja ostavlja mogućnost nekritičkog prihvatanja medijski plasiranih vrednosti i suprotstavljanja onima koje škola sistemski neguje ili bi trebalo da oblikuje.

Ovaj skup je zato dobra prilika da se podrži i dalje istražuje i razvija ’otvoreni kurikulum’, onaj koji školsku biblioteku pretvara u dinamičan stvaralački prostor, koji povezuje pojedince u kreativne grupe u skladu sa posebnim interesovanjima i koji digitalnu interdisciplinarnost pretvara u inovativne i originalne proizvode.

Sva izlaganja moderiraće ugledni novinari i delovi razgovora naćiće se na sajtovima Biblioteke Plus, IP Clio i Fakulteta za medije i komunikacije. Autorizacijom izloženih stavova na skupu, dobićemo tekt koji ćemo objaviti i u štampanom i u elektronskom obliku.

Program Foruma: Medijska pismenost u srednjoj školi – od medijskog stvaralaštva do medijske kritike

Petak, 20. mart

10:00h – 11.00h / Prijavljivanje učesnika i koktel dobrodošlice

11.00h – 11.30h / Internest – decenija unapređenja medijske kulture, prezentacija,  Ranko Stojilović, član programskog odbora

11:30h – 12.00h / Uvodne reči:

Jovan Čekić, profesor Fakulteta za medije i komunikacije
Saša Mirković, državni sekretar, Ministarstvo kulture i informisanja
Roksanda Ignjatović, predsednica Društva školskih bibliotekara Srbije
Zoran Hamović, autor projekta, predsednik udruženja Bibliteka plus

12:00h – 12.30h / Internest u XIII beogradskoj gimanaziji,studija slučaja, Jelena Babić i Zoran Bašić

12.30h – 13.30h / Pauza

13.30h – 14.30h / Školska infoteka – centar za razvoj medijske pismenosti, dr Gordana Stokić Simončić, Vesna Injac Malbaša, Gordana Lukić, Slobodanka Cvetković
Medijator: Srđan Jokanović

14.30h – 15.30h / Internest kao model razvoja medijske kreativnosti I komunikacijskih veština, dr Zorana Jolić Marjanović, dr Marina Marković, Biljana Stanković, Ljubica Arsić, Biljana Radović
Medijator: Ranko Stojilović

15.30h – 16.00h / Pauza

16.00h – 17.15h / Pismenost i otkrivanje estetike novih medija, dr Aleksandar Luj Todorović (video), Nebojša Bradić, Iva Subotić, dr Stanko Crnobrnja (video)
Medijator: Ana Martinoli

Subota, 21. mart

10:00h – 10.30h / Medijski monitoring, prezentacija, XIII beogradska gimnazija, mentorka Jelena Babić i učenici

10.30h – 11.30h / Medijski monitoring, dr Miroljub Radojković, dr Maja Vukadinović, Sanja Radosavljević, Slađana Rakić
Medijator: Jelka Jovanović

11.30h – 11.45h / Pauza

11.45h – 13.30h / Da li je moguća kriti ka medijskih sadržaja?, dr Dalibor Petrović, Aleksandar Mandić, Muharem Bazdulj, Dragan Ilić (video), Snežana Klepić, Gordana Varnica
Medijator: Velimir Ćurgus Kazimir

13:30h – 14.30h / Pauza

14.30 – 16.00h / Medijsko i školsko vaspitanje (ka globalnom celoživotnom
samoobrazovanju), dr Janez Krek, dr Janez Vogrinc, mr Zoran Ćirjaković, dr Milena Dragićević Šešić (video)
Medijator: Vesna Butrić

16.00h / Završna reč