Uputstvo o izradi radova

Uputstvo projektnim timovima

Festival kreativnosti završna je smotra u godišnjoj realizaciji projekta Internest i ima zadatak da predstavi medijsku kreativnost učeničkih timova. Svaka škola učesnica bira jednu od ponuđenih knjiga iz oblasti sociologije, antropologije, umetnosti, istorije, teorije i kritike masovnih medija i priprema njenu prezentaciju u odabranim medijumima. Na taj način, knjiga služi kao osnova za medijsko proširenje odabranih tema i sadržaja, kao inspiracija za šire angažovanje učenika u jednom specifičnom obliku vannastavne aktivnosti.

Od učenika se očekuje da papročitaju odabranu knjigu i njene teme i teze shvate. To podrazumeva međusobne razgovore, konsultovanje sa mentorima i drugim profesorima, organizovanje širih debata, razgovor sa ljudima koji se datom oblašću profesionalno bave i slično.

U skladu sa tim, projektna grupa se opredeljuje za pokretanje rasprave u javnosti o nekom od problema kojima se knjiga bavi, ili, pak, da neke od teza iznetih u knjizi proveri na primeru sopstvene sredine. Način na koji projektna grupa pokušava da animira svoju okolinu i iskoristi povratnu spregu deo je kreatvinih rešenja koja se od nosilaca projekta očekuju. Projektni tim obavlja značajan kreativni posao čiju bi vrednost i važnost trebalo da sagleda i proceni neposredna školska zajednica, okolina u kojoj tim deluje. Stoga je i uspešno animiranje lokalnih medija i lokalne uprave važan doprinos svrsi celog poduhvata.

Već u ovoj fazi rada projektna grupa bira medijume koje će koristiti za rad na projektu i za prezentaciju tog rada unutar svoje sredine i pred auditorijumom u završnom delu, finalu Festivala kreativnosti u Beogradu. Od projektne grupe se ne očekuje da iskoristi po svaku cenu što više različitih medijuma i medija, već da odabere najprimerenija sredstva za izražavanje ideja i rešenja do kojih je tokom rada došla. Konačni proizvod projektne grupe može biti bogati multimedijalni dosije i odgovarajuća prezentacija, ali isto tako i ubedljiv i efektni prikaz rezultata korišćenjem samo jednog medijuma, samo jednog sredstva izražavanja. Drugim rečima, najbolji efekat se ne postiže gomilanjem sredstava već usklađenošću, sinhronošću sadržaja i sadržitelja.

Ukupni estetski efekat odabranog načina izražavanja, to jest pravilno i efektno korišćenje odabranog medijuma izuzetno je važno, jer ukazuje ne samo na razumevanje odabrane teme, već i na poznavanje suštine takvog izbora.

Na konačnoj prezentaciji, na Festivalu kreativnosti, projektni tim treba da multimedijski i multifunkcionalno oživi sadržaj odabrane knjige. Predstavljanje ukazuje do koje mere je projektni tim ovladao tim sadržajem, te medijskim sredstvima uspeo da oblikuje autonoman sadržaj, inovaciju i afirmiše određene vrednosti. Verovatno nema potrebe ponavljati da na Festivalu kreativnosti treba što bolje prikazati ukupni kreativni potencijal projektnog tima.

Zadatak žirija je da pođe upravo od ovakvih postavki prilikom ocenjivanja produkcije koja mu se prikazuje.

dr Aleksandar Luj Todorović
član žirija Festivala kreativnosti

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *