Štrajk knjiga

Pobuna u lozničkoj gimnaziji

Grupa knjiga, predvođena Sabranim delima Jovana Cvijića, već dva meseca štrajkuje u holu lozničke gimnazije tražeći bolje uslove života i rada za knjige iz školske biblioteke. Knjige su zauzele praznu policu pored nastavničke kancelarije i izjavile su da se neće vraćati u biblioteku dok se ne ispune njihovi zahtevi. Odbegle knjige se pozivaju na Deklaraciju o školskim bibliotekama i na Infoteku evropske škole.

Direktor škole je rekao da razume nezadovoljstvo knjiga, ali da se mora poštovati red i zakon. Pozvano je i Ministarstvo prosvete da se izjasni povodom ovog nesvakidašnjeg slučaja, ali se ono još uvek nije oglasilo.

Školski bibliotekar je kazao da je reč o jednoj manjoj grupi knjiga, nekih privatnih izdavača, koje ionako ne pripadaju školskoj lektiri – te da se bez njih može. Školska lektira Zavoda za udžbenike u potpunosti podržava dosadašnji rad biblioteke i ostaje privržena poštovanju reda, rada i discipline, kaže bibliotekar.

Neki učenici, koji od prvog razreda ne čitaju školsku lektiru, pružaju podršku ovom protestu, a počeli su i da čitaju knjige u štrajku. Situacija je za sada mirna, ali je ovakvo stanje napetosti neodrživo.

Mirko Marković, prof. filozofije