Dr Ana Pešikan i Zoran Hamović posetili gimnaziju „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci

Predstavnici NVO Biblioteka plus posetili su danas, 12. maja, gimnaziju „20.oktobar“ u Bačkoj Palanci u okviru pripremnih susreta za ovogodišnji Festival kreativnosti. Oni su sa direktorom Radetom Stojakovićem i profesorima razgovarali o medijskoj pismenosti i primeni koncepta aktivnog učenja u školstvu, dok je projektni tim predstavio proces rada i koncept prezentacije na temu „Grad u istoriji Evrope“.

Projektni tim iz Bačke Palanke organizovao je susret sa dr Anom Pešikan, profesorkom na Filozofskom fakultetu i Zoranom Hamovićem, autorom projekta Internest u okviru priprema za ovogodišnji Festival kreativnosti, koji će biti održan prvog i drugog juna u Domu omladine u Beogradu. Učenici su kroz slike, skulpture i fotografije prestavili svoje viđenje grada u kome odrastaju.

Projektni tim iz Bačke Palanke  je osvojio prvo mesto na prošlom Festivalu kreativnosti, a sastavljen je od đaka iz gimnazije „20. oktobar“ i gostujućih učenika iz Osnovne škole „Sveti Sava“. Susretu su prisustvovale mentorke projektnog tima Biljana Radović, psiholog Bojana Parabucki, bibliotekarka gimnazije i Slavica Jurić, bibliotekarka Osnovne škole „Sveti Sava“. Predstavnici Biblioteke plus razgovarali su i sa Đorđem Arseninom, profesorom sociologije, Jasnom Lukić, profesorkom psihologije i građanskog vaspitanja, Stevanom Jurićem, veroučiteljem, a gosti gimnazije bile su i Ljiljana Milošev, profesorka srpskog jezika i književnosti i Snežana Fodora, direktorka Osnovne škole „Sveti sava“.

– Deca su veoma motivisana i angažovana. U pripremi izložbe mnogo su istraživali u školskoj i gradskoj bibliotečkoj literaturi, sakupljali su informacije na internetu, anketirali svoje sugrađane i rođake. Moram priznati da su i mene zainteresovali, iako nisam ljubitelj istorije, ali toliko su interesantnih podataka i priča saznali, da sam i ja iznova zavolela ovaj grad. Zaista ne bismo znali kakva je ova naša palanka, da nije bilo ovog projekta – rekla je Biljana Radović, jedna od mentorki projektnog tima.

 

Zoran Hamović je rekao da  prezentacija koju su pripremili, ukazuje da su odabrali dobru temu i dobar način rada u okviru projekta Internest.

– Vi ste dobro razumeli zadatke i uspeli da za prezentaciju sadržaja odabrane knjige iskoristite razne medije. Vaš rad ne treba da se završi učešćem na Festivalu kreativnosti. To je samo svečano obeležavanje jednog ciklusa. Trebalo bi da nastavite sa istraživanjem, da napravite uslove za rad i dolazećih generacija đaka u vašoj školi – rekao je Hamović.

Stefan Gužvica, učenik i član projektvog tima, istakao je  da je za đake, upravo najvažnije to što su istraživali i sami stvarali informacije i mediske proizvode, a nisu bili puki potrošaci sadržaja koji se plasira.

– Taj istraživački rad ima svoju draž, a kasnije i samo kreiranje novih sadržaja, to je prava vrednost našeg rada – rekao je Gužvica.

Dr Ana Pešikan razgovarala je sa đacima o njihovim iskustvima i radu na projektu, kao i tome šta su novo i na koji način naučili.

– Znanje koje ste stekli ovim projektom možete direktno da primenite. Koncept aktivnog učenja je da ono bude smisleno, a ne samo reprodukcija serviranih informacija. Kroz timski rad vi ovde zajedno učite i kreirate neke nove proizvode znanja. U reformi školsva dosta pažnje se posvećuje razvoju škole kao institucije, sa ciljem da ona postane mali kulturni centar. Tako koncipirana ona proizvodi prepoznaljivost, i pokreće promene u lokalnoj, ali i široj zajednici – objasnila je Pešikan.

Hamović je u razgovoru podsetio na još jedan cilj ovog projekta, a to je razvoj medijske kulture. Kroz samostalan istraživački, timski i mentorski rad sa profesorima, učenici uče kako da medije koriste na svrsishodan i kreativan način. Otuda i potreba za transformacijom školskih biblioteka u infoteke, koje bi bila svojevrsna gnezda kreativnosti, gde bi infotekar pripređivao informacije potrebne đacima i profesorima, ali i gde bi se pokretali dijalozi i debate o važnim društvenim temama.

– Najveći problem nam je prostor koji delimo sa drugom školom. Ipak, biblioteka je zaista centar naše škole, đaci često daloze da pozajme knjige ili da pripremaju priredbe, pesnički konkurs, tu se sakuplja i omladinski klub. Đaci dolaze i da bi igrali igrice,a li ja im to ne dozvoljavam, već se trudim da ih zainteresujem da istražuju neku temu i na taj način korisno provode vreme na internetu – objasnila je Bojana Parabucki, bibliotekarka gimnazije „20. oktobar“, dodajući da biblioteka raspolaže fondom od oko 6.000 knjiga, uglavnom lektire i stručne literature i da ceo tim već radi na transformaciji biblioteke u infoteku.

Hamović je u razgovoru sa direktorom gimnazije Radetom Stojakovićem, rekao da će Biblioteka plus protokolom o saradnji školi dati svu potrebnu podršku u budućim nastojanjima da kroz virtuelnu biblioteku i kreativni rad u infoteci unapredi svoja dostignuća i doprinese razvoju talenata i stvaralačkog potencijala kako đaka tako i profesora.