Zoran Hamović posetio subotičku gimnaziju „Svetozar Marković“ u okviru projekta Internest

Projektni tim gimnazije „Svetozar Marković“ iz Subotice ugostio je danas Zorana Hamovića, autora projekta Internest i predstavio mu koncept svog rada. Sa Hamovićem je razgovarala i Snežana Živić, direktorka gimnazije, o novim mogućnostima saradnje i značaju projekta Internest u reformisanom konceptu obrazovanja.

 

Po dolasku u školu Zoran Hamović sa mentorima učeničkog tima Bogdanom Gajićem, profesorom istorije i Nevenkom Čudić, profesorkom ustava i prava građana i bibliotekarkom gimnazije posetio renovirani deo gimnazije, koji je predviđen za projektne radove đaka. U razgovoru je zajednički zaključeno da je prostor veoma pogodan za dalji razvoj aktivnosti  u okviru projekta Internest, budući da se u ovom uređenom prostoru nalazi kompjuterska oprema može se reći da su đaci dobili posebno mesto za individualan i timski rad u okviru vannastavnih aktivnosti, mesto gde bi mogli da razvijaju znanja iz oblasti medijske kulture, što je i cilj projekta Internest.

Nakon toga Hamović je razgovarao sa Bojanom Bolić, profesorkom srpskog jezika, Jeneom Barlaiem, profesorom sociologije koji predaje na mađarskom jeziku, Dragicom Tešanović, profesorkom sociologije koja predaje na srpskom jeziku. Nakon razgovora o iskustvima u radu na projektu Internest, i potrebi za transformacijom školske biblioteke u infoteku, profesori su razmatrali različite mogućnosti rada sa đacima na temama iz oblasti medijske pismenosti i ukazali da postoji dilema da li je potrebno uvesti poseban predmet ili ga razvijati u okviru gradjanskog vaspitanja ili u okviru vannastavnih aktivnosti. Složili su se da najvažnije naučiti ih gde da traže informacije i kako da proveravaju pouzdanost informacija kako i da dođu do kvalitetne literature za svoj rad i učenje.

– Učenike je potrebno uputiti na određene potrebne sadržaje, jer kada traže sami često
zalutaju. Kada ih podstaknemo na pravi način zaista stvaraju nova, kreativna znanja – istakla je Dragica Tešanović, profesoraka sociologije. Dok je Nevenka Čudić, profesorka ustava i prava građana istakla da đaci sami izražavaju želju da na časovima analiziraju vesti i dešavanja u državi, težeći da na taj način izgrade kritički stav prema medijskim sadržajima.

Hamović je podsetio na važnost podsticanja individualne inicijative učenika kao i razvoja njihovog talenta. On je još podsetio na značaj medijskog opismenjavanja mladih, kako bi naučili da koriste medije, a ne da postanu zavisnici od novih medija ili žrtve medijske manipulacije.

Članovi projektnog tima predstavili su Hamoviću koncept svog rada, obrazlažući da su temu „Kulturni život u Evropi na prelazu iz 19. u 20. vek“, odabrali zbog velikih i značaknih promena koje su se desile u ovom periodu, kao i zbog začetka novih medijskuh izraza, poput filma, koji utiču i na naše današnje društvo. Članovi projektnog tima deluju u sastavu Luna Krstić, Ivana Bukvin Vujković, Martin Šoti, Nataša Žarić, Đorđe Boškov i Vladimir Karadžić, i raduju se učešću na ovogodišnjem Festivalu kreativnosti.

Hamović je obišao i školsku biblioteku koja je renovirana pre nekoliko godina. Nevenka Čudić, bibliotekarka, istakla je da su đaci zanteresovani za čitanje, ali da je bibliotečki fond zastareo. Međutim najvažnije je u ovom trenutku započeti stvaranje virtuelne biblioteke i ustanoviti i standardizovati korišćenje elektronskog sadržaja. To podrazumeva promene u ponašanju i profesora i učenika i nove aktivnosti bibliotekara odnosno infotekara. U tom smislu bibliotekarka Nevenka Čudić izrazila je želju da biblioteka u subotičkoj gimanziji razvije model virtuelne i služi kao uzor ostalima.

– Đaci dolaze i uzimaju knjige,najčešće za referate i prezentacije. Ponekad ih rade i zajedno u biblioteci. Najveći problem imamo sa stručnom literaturom koja godinama nije obnavljana, pa kada rade maturske radove moram da ih upućujem na druge biblioteke. Ipak, deca se snalaze, dolaze ovde i traže informacije na internetu a ja im pomažem koliko mogu. Posebno smo ponosni na novinarsku sekciju koja ima svoj kutak takođe ovde u biblioteci – objasnila je Nevenka Čudić.

Hamović je sa direktorkom gimnazije Snežanom Živić razgovarao o unapređenju zajedničkih aktivnosti u okviru projekta Internest. Istakao je će Biblioteka plus protokolom o saradnji dati podršku u oblikovanju programa razvoja foruma čitalaca, stvaranju i korišćenju virtuelne biblioteke.i podsticanju kreativnosti kako učenika tako i profesora.