Internest u Srednjoj ekonomskoj školi u Somboru

 

Predstavnici Biblioteke+ posetili su u utorak, 24. aprila u okviru projekta Internest učenike i profesore Srednje ekonomske škole iz Sombora i sa njima razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje, o izazovima projekta i značaju koji u savremenom obrazovnom prostoru ima transformisanje školskih biblioteka. Ovim povodom su učenici okupljeni oko projekta imali priliku da čuju izlaganje profesora Univerziteta umetnosti Aleksandra Luja Todorovića i učestvuju u diskusiji o značaju medijske pismenosti mladih u savremenom društvu.

 

Zoran Hamović, Jasmina Burić, Aleksandar Luj Todorović i Stamenka Sudar ispred školske biblioteke
Zoran Hamović, Jasmina Burić, Aleksandar Luj Todorović i Stamenka Sudar ispred školske biblioteke

Autor projekta Internest Zoran Hamović upoznao je direktora Srednje ekonomske škole Dragomira Miljića sa detaljima projekta koji podrazumeva transformaciju školskih biblioteka u kreativne prostore u kojima bi se učenici, uz podršku profesora, individualno i dobrovoljno usavršavali prema sopstvenim afinitetima. Prema Hamovićevim rečima, ova promena je neophodna jer u standardizovanom nastavnom procesu, učenicima često nedostaje materijalizacija stečenog znanja i finalni proizvod koji bi bio predstavljen, bilo u okviru škole ili mimo nje. „Naša osnovna ideja je da učenici stvore poseban odnos prema knjigama, koji bi, razmišljajući o njihovom sadržaju, kanalisali kroz različite umetničke ili informatičke projekte predstavljene u nekom od novih medija koji su im daleko bliži. Ovo je pravi način da digitalno opismenjena deca, čitajući knjige, svoj potencijal pokažu kroz sopstvene stvaralačke poduhvate“, istakao je Hamović.

direktor Dragomir Miljić
direktor Dragomir Miljić

Direktor Dragomir Miljić je naglasio važnost razvijanja medijske pismenosti i kritičkog dekodiranja medijskog sadržaja kod učenika koje projekat Internestpodstiče, ali i izrazio žaljenje što obrazovni sistem nije predvideo dovoljan broj nastavnih jedinica za razvijanje ovih sposobnosti, premda one u savremenom okruženju postaju sve neophodnije. Nažalost, u prilog tvrdnji o nespremnosti školskog sistema da se suoči sa modernim izazovima obrazovanja govore i problemi administrativne prirode sa kojima se obrazovne ustanove svakodnevno susreću. Tako je uz zahvalnost na poklonjenim knjigama iz edicije Multimedija u izdanju IP Clio namenjenih školskoj biblioteci, direktor Miljić naveo da je pred upravom škole sada čitav spektar proceduralnih poteškoća pre stavljanja knjiga u bibliotečke police.

Sanja Ferinčević, školski pedagog
Sanja Ferinčević, školski pedagog

Predstavnike Biblioteke+ je primio i mentorski tim profesora koji sa učenicima Srednje ekonomske škole radi na realizaciji projekta Internest. Školski psiholog Stamenka Sudar i pedagog Sanja Ferinčević su predočile probleme sa kojima se učenici susreću u obrazovnom procesu i istakle neophodnost podsticanja njihovih kreativnih sposobnosti, dok je koordinatorka projekta, Jasmina Burić, profesorka građanskog vaspitanja, iskazala ogromno zadovoljstvo odzivom i predanošću učenika koji su uzeli učešće u pripremi projekta.

Učenici su odabrali da knjigu Volfganga Šmalea Istorija muškosti u Evropi (1450-2000) iskoriste kao predložak za kratki film pod radnim nazivom Alfa muškarac kroz vekove. Oni su gostima predstavili obrise svog scenarija koji je u pripremi i obrazložili uticaj koji je Šmaleovo delo imalo na njihov kreativni proces.

profesor Aleksandar Luj Todorović
profesor Aleksandar Luj Todorović

Profesor Aleksandar Luj Todorović je učenicima govorio o teškoćama u procesu snalaženja u društvu koje je bombardovano preobiljem informacija i važnosti poznavanja funkcionisanja medija zarad razumevanja njihovog sadržaja i selektivnog korišćenja istog. „Informacije koje čovek prima su jedan koristan, ali sirov materijal. U dobu digitalne tehnologije i konvergencije medija, mi živimo u džungli informacija. Ovo zahteva posebnu pažnju i obazrivost, jer savremeni mediji vrlo retko daju realnu sliku stvarnosti, a moć manipulacije postaje sve snažnija. Zato je važno da čovek nauči da koristi medije, a ne da mediji koriste njega“, podvukao je Todorović. Učenici su bili posebno inspirisani da sa gostima porazgovaraju o aktuelnim fenomenima današnje medijske kulture, Fejsbuku i rijaliti programima, ali i o ličnoj bezbednosti  i mehanizmima uspostavljanja digitalne kontrole korisnika novih medija.

školski bibliotekar Jovo Radaković
školski bibliotekar Jovo Radaković

Profesor Todorović i Zoran Hamović su posetili i biblioteku Srednje ekonomske škole gde ih je bibliotekar Jovo Radaković informisao o njenim kapacitetima i afinitetima učenika koji pozajmljuju knjige. Najtraženije su, shodno obrazovnim profilima učenika, knjige iz oblasti ekonomije, menadžmenta, marketinga i medijske kulture. Međutim, zastarelost bibliotečkog fonda, ali i sistema klasifikacije knjiga svakako nisu dobra pretpostavka za veću zainteresovanost đaka. Zaključak je da bi implementacija projekta Internest umnogome pomogla u razvijanju njihove kreativnosti i studioznijeg bavljenja problemima iz domena njihovog interesovanja.

 

 

deo projektnog tima Srednje ekonomske škole
deo projektnog tima Srednje ekonomske škole