Završen četvrti ciklus projekta Internest

Četvrti ciklus projekta INTERNEST zaokružen je susretom mentora školskih timova, članova žirija, predavača i organizatora iz Udruženja „Biblioteka plus“, koji je održan 6. juna u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda. Učesnici sastanka razgovarali su o rezultatima INTERNESTA i Festivala kreativnosti 2013, o budućim planovima i o mogućnostima daljeg razvijanja ovog projekta, čiji je cilj razvijanje medijske kulture i pismenosti mladih, kao i transformacija zastarelih školskih biblioteka u moderne kreativne i istraživačke centre.

Autor projekta i predsednik Udruženja „Biblioteka plus“ Zoran Hamović pozdravio je učesnike skupa i pozvao ih da daju svoje primedbe u vezi s realizacijom ovogodišnjeg Internesta, kao i predloge za njegov razvoj.

Na skupu su bili: Jelena Babić, mentorka školskog tima iz XIII beogradske gimnazije, pobednika ovogodišnjeg Festivala kreativnosti, mentorka školskog tima „Tehnoarta“ iz Beograda Iva Subotić Krasojević, mentorka XV beogradske gimnazije Ljiljana Petrović, mentorka Ekonomsko-trgovinske škole iz Kruševca Gordana Lukić, mentorka VI beogradske gimnazije Dragana Mišić, mentor Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice Mirko Marković, mentorka Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda Slobodanka Cvetković i mentor Prve kragujevačke gimnazije Dragan Cvetanović.

Mentori su tokom susreta preneli i neke od nedoumica koje su učenici imali tokom rada na svojim projektnim zadacima. Jedna od najčešćih dilema bila je kako prezentacije školskih timova na Festivalu kreativnosti treba da izgledaju, odnosno, da li treba da sadrže prikaz svih projektnih aktivnosti ili samo završni multimedijalni rad. Kako je objasnila književnica Ljubica Arsić, jedan od članova ovogodišnjeg žirija, završna prezentacija na Festivalu kreativnosti treba da bude kratka kreativna sublimacija svega onoga što su učenici radili tokom godine i da bi najbolje bilo da bude fokusirana samo na jednu od tema koje nudi sadržaj odabrane knjige.

Mentori su, takođe, sugerisali da bi trebalo jasnije odrediti učešće i stručnjaka u završnim prezentacijama školskih timova, kako bi one bile delo učenika, a ne njihovih stručnih saradnika. „Dobro je što deca sarađuju sa stručnjacima i što znaju kome mogu da se obrate, ali stručnjaci ne treba da rade umesto njih“, naglasila je Ljiljana Petrović iz XV beogradske gimnazije.

Neki od školskih timova, naročito oni u kojima su učestvovali maturanti, voleli bi, kako su preneli njihovi mentori, da se promeni datum održavanja Internest Festivala kreativnosti, zbog nastavnih obaveza koje imaju na kraju školske godine.

Ljubica Arsić je istakla da je Festival kreativnosti manifestacija na kojoj je važno učestvovati i sa zadovoljstvom primetila da je većina školskih timova upravo tako i shvatila njegov smisao. „Ovo nije takmičenje nego učestvovanje, gde je važno osećanje kolektivnosti, odnosno upoređivanje – vežbanje tih stvari je svrha festivala. Kod nas u školama nema kreativne nastave, tako da je ovaj projekat dobit ne samo za đake nego i za njihove profesore!“, rekla je Ljubica Arsić.

Ugledna književnica predočila je mentorima i nekoliko opštih primedbi u vezi sa završnim prezentacijama školskih timova na Festivalu kreativnosti. „Problemtičan je, kod mnogih školskih timova, bio odnos prema vremenu, prezentacije su trajale predugo; zatim, problematičan je bio i osećaj za kompoziciju kod mnogih školskih timova – želja da se kaže sve nije dobra! Treba insistirati na detalju i treba izbegavati čitanje na sceni, neophodno je da vežbaju da dobro govore “, rekla je Ljubica Arsić.

Kulturolog i analitičar medija Maja Vukadinović, takođe član ovogodišnjeg žirija, kao posebno dostignuće projekta Internest i Festivala kreativnosti ocenila je to što su učenici uspeli da animiraju svoje lokalne sredine, uz korišćenje moderne tehnologije i novih medija za komunikaciju.

Još jedan član žirija, reditelj Stanko Crnobrnja, rekao je da mu je posebno drago što je na Internestu bio u prilici da vidi „pravi vatromet kreativnosti i osvešćene mladosti, ali da se pita da li bi propozicije Festivala trebalo da budu još čvršće i jasnije“.

Susretu u Domu omladine prisustvovala je i predsednica Društva školskih biblioteka Slađana Galuška koja je rekla da podržava ideju projekta Internest, ali i da bi volela da se on što pre proširi na osnovne škole.

Među učesnicima skupa bila je državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić koja je istakla da je projekat Internest značajan ne samo zbog toga što podstiče kreativnost učenika nego i zato što im uliva trajnu veru u sopstvene mogućnosti. „Ovaj projekat mladim ljudima otvara prostor da sami grade svoju kreativnost. Učesnici Internesta utiču na svoje vršnjake da se i sami uključe u njegove aktivnosti, tako da Festival nastavlja da živi i nakon završetka programa“, rekla je Gordana Predić.

U susretu su učestvovali i neki od predavača koji su tokom proleća posetili škole učesnice u projektu: glumica Ana Sofrenović, docent na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Dimitrijević, zatim Gordana Ljubanović i Vesna Injac iz Narodne biblioteke Srbije, kao i glavni i odgovorni urednik kulturno-obrazovnog programa Radio-televizije Srbije Miodrag Zupanc, ekipa RTS-a na čelu s novinarkom Tatjanom Cvejić i novinarka dnevnog lista „Politika“ Gordana Popović.

Zanimljiva je bila opaska Vesne Injac iz Narodne biblioteke Srbije, koja je, gledajući prezentacije tokom drugog dana Festivala kreativnosti, videla toliko talentovanih i kreativnih mladih ljudi da je, nakon više od dve i po decenije rada u biblioteci, poželela da postane profesor!

Zoran Hamović je na završetku susreta najavio da će sledeće godine projekat Internest biti upotpunjen pokretanjem međunarodne saradnje. kao i da će, uz podršku Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, početi realizacija jedne od osnovnih ideja Internesta – a to je adaptacija školskih biblioteka.

Sledeće godine Festival kreativnosti će biti proširen na tri, umesto dosadašnja dva dana. Treći dan će, u skladu sa željama učenika i njihovih mentora, biti posvećen međusobnom druženju i predstavljanju zajedničkih projekata više školskih timova.

* * *

U četvrtom ciklusu projekta INTERNEST i na završnom Festivalu kreativnosti učestvovali su školski timovi iz 21 srednje škole, iz Beograda, Niša, Kragujevca, Kruševca, Kikinde, Sečnja, Loznice, Čačka, Vranja, Šapca, Bačke Palanke, Subotice, Velikog Gradišta i Jagodine.

Tokom dva festivalska dana, 26. i 27. maja, školski timovi iz 13 gradova u Srbiji predstavili su na sceni Doma omladine radove realizovane u raznovrsnim medijima, nastale kao rezultat višemesečnog istraživanja raznih tema iz oblasti sociologije, antropologije, umetnosti, istorije, teorije i kritike masovnih medija. 

Svi školski timovi imali su zadatak da odaberu jednu od ponuđenih knjiga iz oblasti umetnosti, kulture i medija i da je detaljno i pažljivo prouče, kako bi potom, uz podršku profesora, usvojeni sadržaj primenili i predstavili koristeći druge medije – kratke filmove, scenske prikaze, internet prezentacije, ilustraciju, strip i t. d.

 Studijsko putovanje u Varšavu, koje je darovala ambasada Poljske u Srbiji,  osvojio je kreativni tim XIII Beogradske gimnazije. U ime ambasade Poljske nagradu je učenicima XIII beogradske gimnazije uručila ataše za kulturu i nauku Dagmara Luković

Učenici XIII beogradske gimnazije na Festivalu kreativnosti predstavili su rad inspirisan knjigom „Sami zajedno“ Šeri Terkl, koja istražuje uticaj moderne tehnologije na komunikaciju i društvene veze. 

Drugo mesto i tablet računare osvojio je školski tim Gimnazije iz Kruševca, dok su treće mesto i mini kamera pripali učenicima Gimnazije „Dušan Vasiljev“ iz Kikinde.

Specijalna nagrada „Oskar kreativnosti“, koja podrazumeva pet besplatnih školarina na Fakultetu za medije i komunikaciju, pripala je učenicima Gimnazije iz Čačka

Pohvale su dodeljene školskim timovima XV beogradske gimnazije, „Tehnoarta“ iz Beograda, Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Gimnazije „Bora Stanković“ iz Vranja

Prezentacije školskih timova ocenjivao je žiri u kojem su bili: reditelj Nebojša Bradić, kulturolog i analitičar medija Maja Vukadinović, književnica Ljubica Arsić, reditelj, scenarista, producent i teoretičar u oblasti masovnih medija Stanko Crnobrnja i profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, dr Aleksandar Luj Todorović.  

Festival kreativnosti predstavlja završnicu godišnjeg projekta INTERNEST, koji organizuje Udruženje „Biblioteka plus“, u saradnji s Izdavačkom kućom „Clio“ iz Beograda, uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Cilj projekta INTERNEST jeste da inicira i omogući usvajanje nove kulture učenja, kao i razvijanje medijske kulture, koja podrazumeva korišćenje medija kao stvaralačkog prosotra. Mladi ljudi, naviknuti na površno pretraživanje informacija, projektnim ciljevima podstiču se na pažljivo i kreativno čitanje i ohrabruju da samostalno stiču, proširuju i autorizuju svoje znanje. 

Tokom proleća u svim školama koje su učestvovale u projektu INTERNEST organizovana su gostujuća predavanja koja su vodili stručnjaci iz oblasti humanističkih nauka, kulture, medija i umetnosti. 

Srednjoškolci su bili u prilici da saznaju više o stripu, animaciji i kompjuterskim igricama, odnosu umetnosti i tehnologije, psihološkom značaju komunikacije, vezi novinarstva i novih medija, kreativnoj industriji, medijskoj kulturi i potrošačkom društvu, govornoj kulturi, intelektualnoj svojini, informacijskoj pismenosti, virtuelnim bibliotekama, rok kulturi i mnogim drugim temama. 

Predavači su bili Rastko Ćirić, Velimir Ćurguz Kazimir, Aleksandar Luj Todorović, Aleksandar Dimitrijević, Stanko Crnobrnja, Ana Sofrenović, Dragan Janjić, Višnja Kisić, Maja Vukadinović, Petar Lazić, Davor Džalto, Ana Altaras Dimitrijević, Marina Marković, Goran Marković, Zoran Hamović, Tamara Vučenović, Gordana Stokić Simončić, Gordana Ljubanović, Dejan Cukić, Nina Mihaljinac i Dragomir Zupanc.