Seminar o kreativnom učenju u Domu omladine

Seminar o novoj kulturi učenja

Doba interneta i lako dostupnih informacija gotovo da je marginalizovalo nekadašnje načine učenja – đaci više skoro pa i nemaju potrebu da čitaju knjige, već se zadovoljavaju njihovim prepričanim verzijama s interneta. Kako bi u škole bio unet kreativniji način usvajanja znanja osmišljen je projekat Internest, koji okuplja talentovane i zainteresovane učenike, a juče i danas podrobnije je predstavljen na seminaru u Domu omladine.

– Rad sa profesorima i đacima koncipiran je na individualnom i dobrovoljnom okupljanju. Projekat Internest vezuje se za prostor do sada gotovo mrtve institucije u školskoj arhitekturi – biblioteku, koju transformišemo u infoteku. Učenici čitaju knjige koje nisu deo lektire, a kroz debate o temama stvara se intelektualna rasprava – rekao je Zoran Hamović, autor projekta i predsednik udruženja Biblioteka plus, nosioca projekta.

On dodaje da predavanja i radionice u okviru ovog modela ne narušavaju plan i program škole, već ga dopunjuju.

– Na ovaj način otvara se mogućnost angažovanja učenika. Kroz predavanja i radionice đaci uče da pročitano i razumeju, ali i da usavrše svoju medijsku pismenost i kulturu – objašnjava Hamović.

Profesori koji su učestvovali u ovom kreativnom modelu usvajanja znanja tvrde da je to “lepša strana učenja” jer učenici sadržaj iz pročitane knjige mogu da predstave na više načina – kroz film, strip, sliku.

– Prošle godine smo odabrali da radimo knjigu “Fama – istorija glasina” izdavačke kuće “Klio”. Jednu temu iz te knjige đaci su odlučili da predstave pomoću slika. Posle smo, kao i ostali učesnici projekta, učestvovali na Festivalu kreativnosti u Domu omladine – ispričala je Iva Subotić, profesor istorije umetnosti u srednjoj školi “Tehnoart Beograd”.

Na interaktivnom seminaru u Domu omladine govorili su mentori školskih timova koji već učestvuju u projektu, stručnjaci raznih društvenih fakulteta, Narodne biblioteke i Instituta za pedagoška istraživanja.

 

Autor: S. Žerajić

Izvor: Blic nedelje

Objavljeno: 10. februara 2013.

Link: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/366956/Seminar-o-kreativnom-ucenju-u-Domu-omladine