Radni sastanak Internest tima

U petak, 1. februara, kao uvod i najava ovogodišnjeg projekta Internest, održan je radni sastanak Internest tima. Njemu su, pored prošlogodišnjeg predsednika žirija, profesora Aleksandra Luja Todorovića i predsednika udruženja Bilblioteka plus, Zorana Hamovića, prisustvovali i mentori nekoliko školskih timova-učesnika u prethodnom projektu. Oni su ovom prilikom svoja iskustva učestvovanja u projektu podelili i sa prisutnim novinarima nekoliko elektronskih i štampanih medija. Tokom sastanka je najavljen i seminar koji će biti održan 8. i 9. februara u beogradskom Domu omladine.

Pored razgovora o dosadašnjim iskustvima i onome što očekuje učesnike ovogodišnjeg projekta, na sastanku je bilo reči i o pitanjima na koje Internest pokušava da odgovori i dobrobitima koje kao ideja i projekat teži da ostvari. Istaknut je značaj koncepta infoteke kao prostora u kojem se neguju kreativnost i preduzimljivost mladih, ali i kao informacionog centra neophodnog u savremenom okruženju u kojem je poželjno razvijati raznovrsne veštine i „pismenosti“. Zoran Hamović je istakao da projekat, iako se direktno ne bavi nastavnom praksom, predstavlja mogućnost da se doprinese razvoju nove kulture obrazovanja, istovremeno dajući podršku talentovanim i zainteresovanim mladim ljudima. Kao tema projekta naveden je i problem medijske pismenosti,koja ne podrazumeva samo razumevanje medijskih sadržaja, već i vrstu instrumentalnog znanja i sposobnosti kreiranja i plasiranja sopstvenih informacija.

Profesorka istorije umetnosti u SŠ „Tehnoart Beograd“ Iva Subotić Krasojević naglasila je da je značajno to što se u okviru projekta nudi jedan novi način čitanja knjiga uz medijsko proširivanje. „To ne zahteva njihovu reprodukciju znanja, već shvatanje i tumačenje i dozvoljava im da ono što su pročitali izraze na kreativan i sopstveni način“, dodala je. Takođe je rekla da učestvovanje u projektu, naročito nastupanje na Festivalu, doprinosi i samopouzdanju učenika.

Zoran Bašić, profesor filozofije i infotekar iz XIII beogradske gimnazije,  dodao je da je projekat jedinstven i da se potpuno razlikuje od drugih takmičarskih manifestacija, odnosno takmičenja iz različitih nastavnih predmeta ili oblasti. „Projekat je namenjen pre svega talentovanoj grupi dece i njegov značaj je u tome što daje institucionalni okvir za razvoj njihovih talenata i znanja. Mnogo se govori o razvoju kreativnosti i sličnom, ali je mali broj onih sadržaja koji zaista to nude“, rekao je Bašić.

Melita Ranđelović, pedagog i profesorka građanskog vaspitanja u Drugoj ekonomskoj školi (Beograd) značaj projekta vidi u razvijanju kritičkog mišljenja i mogućnosti da sa učenicima uspostavi potpuno drugačiji odnos, koji je teško uspostaviti u učionici. „Projekat jeste zahtevan, međutim, učenici koji se uključuju u njega su motivisani. Jedino bih volela da projekat zaživi i u školskim predmetima, budući da ga sprovodimo kao vannastavnu aktivnost“, primetila je.

Slavica Jurić, bibliotekarka OŠ „Sveti Sava“ iz Bačke Palanke, rekla je da projekat Internest donosi nemerljive dobrobiti kojih postajemo svesni tek kada se on završi. Projekat ima potencijal da razvija veštine pronalaženja informacija, ali i plasiranja istih, a kao je rezultat aktivnosti njenog tima navela je da drugi nastavnici koriste projektni proizvod školskog tima kao izvor informacija. Najzad, kao jedno od važnih pitanja i problema navela je to što učenici svoj rad u okviru projekta ne vezuju za školske aktivnosti, pa treba raditi na tome da ne izostane transfer veština i znanja i na druge školske predmete.