Poseta Ministarstvu inostranih poslova

Učenici Druge ekonomske škole, Škole za dizajn, OŠ „Đorđe Krstić“, XIII beogradske gimnazije, VI beogradske gimnazije, Ugostiteljsko-turističke škole i Muzičke škole „Stanković“ bili su u poseti Ministarstvu inostranih poslova. Učenike su pozdravili direktor Diplomatske akademije, Božin Nikolić, šef odseka za javnu diplomatiju, Aleksandar Đukić, i načelnica odeljenja za međunarodnu kulturnu, prosvetnu, naučnu, tehnološku i sportsku saradnju, Dragana Vujić, i upoznali sa radom Ministarstva inostranih poslova u oblasti javne i kulturne diplomatije.

Posle predavanja, učenici su aktivno učestvovali u razgovoru.

16. aprila 2013. godine, grupa učenika koja predstavlja Ugostiteljsko-turističku školu na ovogodišnjem Internest festivalu kreativnosti, obišla je zgradu Ministarstva inostranih poslova, zajedno sa još nekoliko škola iz Beograda. Učenici (Sandra Aleksić, Uroš Vitić, Nevena Smiljković, Emilija Đorđević, Jovan Dodić) su iz ulice Kneza Miloša 24 poneli samo lepe utiske.

Organizatori su nas lepo dočekali. Učenike je pozdravio direktor Diplomatske akademije Božin Nikolić i sproveo do sale u kojoj je Aleksandar Đukić održao prezentaciju o diplomatiji – klasičnoj i modernoj. Načelnica odeljenja za međunarodnu kulturnu, prosvetnu, naučnu, tehnološku i sportsku saradnju, Dragana Vujić je predstavila niz akcija u zemlji i inostranstvu koje MIP sprovodi u cilju popularizacije srpske kulturne baštine u svetu.

Nakon jednočasovnog predavanja, sledio je zabavniji deo obilaska. Učenicima je bio dozvoljen pristup Muzejskoj postavci Ministarstva inostranih poslova, uz mali koktel. Neposredno posle obilaska muzeja, u holu MSP-a bio je održan nagradni kviz u kojem je pobednička ekipa XIII beogradske gimnazije dobila na poklon knjige. Na posletku je bilo organizovano zajedničko slikanje.

Rastali smo se u dobrom raspoloženju i sa nadom da ćemo druženje ponoviti.
– 
Jovan Dodić III/8, Ugostiteljsko-turistička škola Beograd

Upoznavanje članova projektnih timova sa značenjem i značajem samog pojma diplomatije bilo je ključna tema ne samo na seminaru održanom tim povodom u Domu omladine, nego i dan kasnije, kroz posetu i prigodna predavanja priređena u Ministarstvu inostranih poslova.

Diplomatski predstavnici naše zemlje učenicima su najpre objašnjavali načine na koje se stvorena negativna slika o nekom narodu i državi vrlo lako i brzo širi, upotrebljava i zloupotrebljava. Sa druge strane, proces njenog preoblikovanja u pozitivan stereotip mnogo je teži i dugotrajniji. Primer Srbije pokazao se kao reprezentativan. Zemlja najpre čuvena po stalnim sukobima, neprekidnim trvenjima, konfliktima, retko kad se pominje kao zemlja duge i izuzetno bogate tradicije i kulture, impresivne prirode, gostoljubivog naroda, izvanredne kuhinje. Ovu sliku nije lako, ali nije ni nemoguće izmeniti. Pokazatelj za to je Nemačka, koja je najrazličitijim vidovima zalaganja uspela bitno da izbledi senku holokausta, koja se nad njom nadvila.

Doprinos mladih na polju kulturne diplomatije stoga je neprocenjiv. Imajući to na umu, i posetiocima seminara data je prilika da kroz plodotvoran dijalog sa domaćinima izlože svoje stavove i ideje, stičući tako mogućnost da i sami utiču na promenu ovakve reputacije.

Obilaskom muzejske postavke, koja je usledila nakon predavanja, učenici su se upoznali sa radom ministara i popečitelja, počev od konstituisanja prve Vlade do danas. Nakon kviza, u kome su odmerili svoja znanja napustili su zgradu Ministarstva, noseći odatle poklone i najpozitivnije utiske.
-Kreativni tim Trinaeste beogradske gimnazije