Internest u II ekonomskoj školi u Beogradu

Dr Stanko Crnobrnja, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije i Zoran Hamović, autor projekta Internest, posetili su danas Drugu ekonomsku školu u Beogradu u okviru pripremnih susreta za drugi Festival kreativnosti. Učenici su nakon predstavljanja koncepta svog rada na temu „Istorija muškosti u Evropi“, imali priliku da čuju predavanje na temu „Medijske pismenosti i estetike savremenih medija“.

Zoran Hamović predstavio je dosadašnje domete i elemente daljeg razvoja projekta Internest direktoru i profesorima Druge ekonomske škole u Beogradu, objašnjavajući da, u savremenom svetu gde mediji postaju dominantni kanali komunikacije, jedan od najvažnijih zadatka školske infoteke jeste da podstakne kritički pristup selekciji informacija. Na taj način infoteke postaju mesta za razmenu mišljenja i razvijanje dijaloga, među profesorima i đacima o važnim društvenim temama. Takođe, projektom Internest škole dobijaju mogućnost da koncipiraju drugačiji rad sa đacima kroz samostalno istraživanje i interaktivni timski rad, što je izazovnije i podstiče motivaciju učenika.
– Projekat je veoma funkcionalan i omogućava sasvim novi pristup rada sa učenicima. On učenicima pruža svrsishodna znanja, jer oni kreiraju jedan proizvod od ideje do njene materijalizacije. Ovakvim rado stvara se sasvim nova medijska kultura u školama, a razvojem specifičnih talenata kod učenika i kreativnih proizvoda, stvara se autentičnost škole po kojoj ona postaje prepoznatljiva – rekao je Hamović.
On je podsetio da je projekat dobio odlične preporuke sa katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta i katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Jedan od ciljeva projekta je da kroz mentorski rad talentovani đaci savladaju logiku procesa medijske produkcije, transformišući sadržaj iz jednog medija u multimedijsku prezentaciju. Na taj način oni se medijski opismenjuju, jer počinju da koriste medije kreativno, ne samo kao puki potrošači plasiranog sadržaja. Razvijajući talente učenika i debate na važne društvene teme, kroz istraživački rad i razgovore, skola postaje svojevrsni kulturni centar.


– Mi smo napisale oglas u školi i za učešće u projektu su se prijavili i đaci kojima mi ne predajemo, što je zanimljivo i pokazuje da su oni veoma motivisani. I nama kao nastavnicima je interesantno da kroz ovakav način rada osvežimo nastavni program i oprobamo se u drugačijem konceptu rada. Takođe, ispostavilo se da i mi dosta učimo od đaka, ali i da oni, iako dosta koriste internet, uče nove stvari, na primer, kako da šalju dodatke u mejlovima, jer malo koriste ovakav način komunikacije – istakla je Melita Ranđelović, profesorka građanskog vaspitanja i jedna od mentorki tima.

Direktor škole Dejan Nedić veoma je zainteresovan za učešće u projektu,a u razmatranju je i adaptacija jedne prostorije pored školske bibkioteke koja bi bila prilagođena radu na projektu Internest. Inače, školska biblioteka renovirana je pre nekoliko godina i raspolaže fondom od 12.000 knjiga.
– Deca uglavnom dolaze kada su odmori i iznajmljuju knjige iz lektire i stručne literature. Ima i onih koji dolaze ovde da uče ili da rade na nekim projektima. Na raspolaganju su im i dva računara sa internet priključcima, ali bilo bi lepo kada bi se i druga prostorija adaptirala za rad – kaže Bojana Žugaj Nenadović, koja sa još troje kolega radi u školskoj biblioteci.
Dr Stanko crnobrnja razgovarao je sa đacima o njihovim pripremama za ovogodišnji Festival kreativnosti koji će biti održan prvog i drugog juna u domu omladine u Beogradu.


– Kroz ovakav rad vi učite kako da redukujete i selektujete materijal, a to je ideja celog projekta. Kako da od mnoštva informacije odaberete one koje su relevantne. Sa druge strane, ideja je da se iz knjige koja je povod, rode nove ideje i da ih vi predstavite na autentičan način. Jer u savremenom svetu novih medija, osnovne valute su informacija i znanje – naglasio je Crnobrnja.
Hamović je u razgovoru sa direktorom gimnazije Dejanom Nedićem, rekao da će Biblioteka plus protokolom o saradnji školi dati svu potrebnu podršku u budućim nastojanjima da kroz virtuelnu biblioteku i kreativni rad u infoteci unapredi svoja dostignuća i doprinese razvoju talenata i stvaralačkog potencijala kako đaka tako i profesora.