Predavanje o prijateljstvu u XIII beogradskoj gimnaziji

U okviru priprema za treći Festival kreativnosti dr Ivana Spasić, profesorka na  odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, u četvrtak, 26. aprila sa učenicima XIII beogradsku gimnazije razgovarala je o fenomenu prijateljstva. Tim povodom gost gimnazije bio je i autor projekta Internest, Zoran Hamović.

 

Učenici XIII beogradske gimnazije kao temu za rad, u okviru ovogodišnjeg Festivala kreativnosti, odabrali su upravo „Istoriju prijateljstva“. Iz tog razloga Ivana Spasić, koja se bavi izučavanjem sociologije svakodnevnog života, govorila je projketnom timu učenika XIII beogradske gimnazije o pojmu socijalnog kapitala, koji se u savremenom društvu oblikuje povezivanjem pojedinih aktivnosti, poput menadžmenta, ekonomije, znanja. Ona je đacima predočila američku i evropsku sociološku tradiciju shvatanja ovog pojma, navodeći vodeće teoretičare i autore koji su pisali o ovom fenomenu.

– Smatra se da je socijalni kapital opšte poverenje koje vlada među ljudima na nivou zajednice. U savremenom društvu ovaj socijalni potencijal opada i da su ljudi sve više sami. Sa druge strane evropski teoretičari ovaj pojam razmatraju isključivo preko društvenih klasa i smatra se da viša klasa ima veći socijalni kapital – objasnila je profesorka Spasić, dodajući da je pojam socijalnog kapitala prizma kroz koju sociolozi posmatraju prijateljstvo, a da je u tom kontekstu, drugi značajan pojam socijalna mreža.

– Socijalna mreža je zavravo mreža odnosa koje imamo sa drugim osobama, jer sa jednom osobom možemo imati različite vrste veza. Jake veze bi bile prijateljstvo i rodbinske veze, osobe koje su nam važne ili sa kojima se često viđamo. One pomažu ljudima u formi emotivne podrške, u trenucima krize ili svakodnevne pomoći. Ipak iskustvo ukazuje da su slabije veze ponekad korisnije za pomoć, na primer u traženju posla – rekla je Spasić. Razmišljanje o etimologiji i značaju prijateljstva i odnosu međuljudskih veza veoma je značajna, posebno u savremenom svetu kada mediji dominiraju u ovakvim odnosima. Učenici su diskutovali o iznetim teorijama i empirijskim iskustvima, iznoseći svoje stavove i shvatanja o ovim odnosima.

– Veoma sam zadovoljan aktivnošću učenika i mentora, jer su pokazali svojim pitanjima da su pročitali i razumeli ne baš lako štivo Istorije prijateljstva. Uspeli su da izgrade sopstvenoe stavove o prijateljstu poredeći ono što doživljavaju u svojoj svakodnevici kao i ono što su pročitali te se čini da imaju dobre predispozicije za realizaciju svog koncepta i nastup na Festivalu kreativnosti. Danas smo imali prilike da čujemo jedno izvrsno predavanje koje je proizvelo konstruktivni dijalog, što i jeste cilj ovih pripremnih susreta  – ocenio je Hamović.

Inače, pilot projekat Internest pokrenut je 2007. godine upravo u XIII beogradskoj gimnaziji. Ova škola adaptirala je prostor za Infoteku, koji je opremljen računarima i internet priključcima, kao i adekvatnom stručnom literaturom. Danas, Zoran Bašić, infotekar XIII beogradske gimnazije u ovom prostoru realizuje sa đacima nove radove u okviru Internesta.  Njegova uloga je da razgovara sa đacima, upućuje ih na literaturu ili adekvatne izvore informacij, da im vodi kroz samostalna istraživanja i timski rad i podržava razvoj njihovog talenta i kreativnih sposobnosti.. Ovde se redovno održavaju razgovori i debate na zadate teme ili pitanja koje interesuju učenike i profesore. Infoteka je kroz nekoliko godina postala centralno mesto ove škole gde profesori i infotekar, kroz mentorski rad sa đacima, sistematski podstiču njihova pojedinačna interesovanja i kreativnost.