Pobednici festivala kreativnosti 2010.

Pobednički tim činili su učenici: Vasilisa Laganin, Dejana Miljić, Ivana Pilipović, Milica Majkić, Tijana Lajić, Smiljana Živolić i mentori: Slavica Jurić (Srpski jezik), Ksenija Suđić (Srpski jezik, Građansko vaspitanje), Stevan Jurić (Veronauka). Odabrali su da medijski obrade delo Darijuša Hentkovskog “Iz škole – Da li učenika pustiti s lanca”.

Tim je sve aktivnosti prikazao, a većinu i realizovao, na sajtu specijalno priređenom za potrebe projekta. Zahtevajući od svojih članova da sve članke, pitanja i zadatke pregledaju i komentarišu on-line (a otvarajući takvu mogućnost i zainteresovanoj publici), tim je svoj zajednički nastavni proces potpuno izložio javnosti, a čitav poduhvat podigao na nivo obrazovanja na daljinu. Pripremajući se za realizaciju projektnih aktivnosti, tim je uočio potrebu za prethodnim medijskim opismenjavanjem, pa je na osnovu raspoloživih izvora obučio sve svoje članove za elementarno razumevanje prirode medija. Na taj način, tim je projekat faktički vodio na dva polja, istovremeno se baveći pitanjima medijske kulture i obrađujući odabrano delo. Članovi tima se nisu zadržali na projektnim aktivnostima koje su predložili autori Internesta, već su napravili istinski istraživački poduhvat: čitavim nizom postupaka empirijski su proverili nalaze izložene u knjizi Darijuša Hentkovskog, pa tako dobijeni rezultati gotovo da predstavljaju „paralelnu knjigu“ odabranom delu, što predstavlja istinski doprinos koji bi i sam autor smatrao dragocenim.

Članovi tima svoje aktivnosti nisu realizovali samo među školskim zidovima, već su nastojali da projekat predstave i u njega uključe i lokalnu zajednicu. O svojim akcijama su obaveštavali novinare, posetili su gradske medijske kuće i u školi su organizovali gostujuće predavanje svetski renomiranog medijskog eksperta. Svoje rezultate su podvrgli i eksternoj proveri na globalnoj mreži. Sajt tima je u potpunosti otvoren za javnost, članovi tima su otvorili virtuelne naloge na Fejsbuku i učestvovali u debatama vezanim za temu odabranog dela, a pokušali su i da stupe u kontakt sa samim autorom knjige i sa njim razmene stavove o obrađivanim sadržajima.

Tim je savladana znanja o medijima primenio na konkretnim školskim akcijama poput školske radio stanice, emisije na lokalnoj TV stanici i PR kampanje za školsku manifestaciju.

Poseban doprinos mentora predstavljaju pripreme za časove koje se, uz manje ili veće prilagođavanje, mogu sprovesti i u svim drugim školama.