Transformacija školske biblioteke

Transformacija školske biblioteke
u informacioni centar škole

mr Katarina Stanišić

 

Školskim bibliotekama u našoj zemlji potrebna je komplementarna aktivnost koja podržava individualnu inicijativu, kao i nova znanja i veštine koje program redovne nastave ne može da usvoji, zbog čega je projekat Internest od velike važnosti. Školska biblioteka, zahvaljujući tehnološkim promenama koje omogućavaju prikupljanje, uređivanje, arhiviranje, publikovanje i plasman informacija na svim dostupnim medijima, može značajno da unapredi svoju ulogu i način rada.

Sprovođenjem aktivnosti predviđenih ovim projektom bibliotekar postaje infotekar zbog inoviranog sadržaja koje dobija njegov posao. Takođe, na ovaj način svi u školskoj zajednici postaju osposobljeni za život u informatičkom društvu, odnosno društvu znanja.

Ovakvim unapređenjem školskih biblioteka odgovornost za obrazovanje prebacuje se na pojedinca i oblikuje se proces učenja tokom čitavog života.

Značaj ovog projekta ogleda se u izvrsnosti, kao cilju aktivnosti i odgovornoj i celovitoj pripremi za profesionalni poziv i zadovoljstvom ispunjen lični i zajednički život.

Uvođenjem medijskog obrazovanja u školske biblioteke, one postaju centar univerzalnog, generacijskog i stručnog sporazumevanja, zajedničko učilište za profesore, đake i stručnjake, vežbaonica različitosti i kutak za isticanje retkosti.

Sagledavši sve do sada navedeno dolazimo do zaključka da Internest stvara školsku infoteku novog doba, centralno mesto za upravljanje informacijama i proizvodnju znanja, veb portal, jezgro informatičke kulture i inovacija i radni prostor za ličnu inicijativu i preduzetnost. Po završetku ovog projekta školska biblioteka postaje središte istraživanja i putokaz radoznalosti, plodno tle za komunikaciju i kreaciju, rasadnik talenata, izvrsnosti, kreativnosti i ideja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *