Kategorije medijskog proširivanja i radna literatura

Kategorije medijskog proširivanja teksta

i

spisak radne literature

 

Komplet knjiga, radne literature, koji dobijaju infoteke sadrži sledeće naslove:

 

 • M.Popović, M.Timotijević, M.Ristović, ISTORIJA PRIVATNOG ŽIVOTA U SRBA
 • Katrin Orel, SREDNJA EVROPA – Od ideje do istorije
 • Stevan K. Pavlović, BOŽID’ART
 • Pol Tompson, GLAS PROŠLOSTI – Usmena istorija
 • Ijan Makdonald, REVOLUCIJA U GLAVI – Pesme Bitlsa i šezdesete
 • Oliver Saks, MUZIKOFILIJA
 • Dominik Mojsi, GEOPOLITIKA EMOCIJA
 • Šeri Terkl, SAMI ZAJEDNO
 • Jelena Đorđević, POSTKULTURA
 • Jernej Mekluž, BUREK.SI?!

 

Svaka od ovih knjiga otvara prostor za kreativnu produkciju i medijsku obradu sadržaja, bilo da posluži kao asocijacija ili kao osnovni tekst, bilo da se rekreira i medijski predstavi u celini ili samo delimično. Naslovi predstavljaju teme iz istorije, umetnosti, psihologije, antropologije, sociologije i kulturologije. Aktuelnost sadržaja pospešuje i produbljuje razumevanje  istorije i savremenog doba.

Kategorije u okviru kojih projektni timovi predstavljaju svoje radove su sledeće:

 1. Web prezentacija  (multimedijsko proširenje odabrane knjige.  Originalno osmišljena i samostalno dizajnirana struktura edukativne interaktivne internet prezentacije, portala, bloga…)
 2. Interaktivni kviz (forma misaone igre na nekoj od novih medijskih platformi, takmičarskog, ali i edukativnog karaktera, namenjena pojedincima ili timovima koji se nadmeću u znanju u određenoj oblasti definisanoj temom odabrane knjige)
 3. Strip/grafički narativ (hibridni medij zasnovan prvenstveno na narativnim ilustracijama ili storyboard – vizuelni predložak naracije za film, video rad ili animaciju, zasnovan na temi iz odabrane knjige)
 4. PR kampanja (kompletno osmišljen i realizovan višekanalni komunikacioni i medijski plan za organizaciju originalnog događaja u vezi sa temom odabrane knjige. Kampanja mora da obuhvati adekvatno predstavljanje knjige i događaja u raznim međusobno povezanim medijskim formama)
 5. Edukativna kompjuterska igra (proizvodnja elektronske interaktivne edukativne igre na digitalnoj platformi, uz sopstveni, originalno osmišljen korisnički interfejs, koja se bazira na temama iz odabrane knjige i omogućava samoproveru usvojenog znanja)
 6. Kratki film (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, spot ili video-art rad, na osnovu originalnog, samostalno osmišljenog scenarija koji je napisan na osnovu sadržaja odabrane knjige)
 7. Scenski spektakl (scenski prikaz sadržaja, originalna obrada narativa –scenario, rediteljska postavka – glumci, naratori, i adekvatno uređenje ambijenta događanja – scenografija)
 8. Zvučna knjiga / radio drama (obrađen audio snimak čitanja teskta odabrane knjige uz korišćenje adekvatnih zvučnih efekata ili originalno dramatizovan tekst predstavljen u audio formatu, koji obuhvata i muziku, zvučne efekte, naraciju i dijaloge)
 9. Nove forme (istraživanje novih originalnih medija i izraza koji nisu predviđeni u prethodnim predlozima)

* Napomene:

 • Prilikom izbora kategorije neophodno je imati u vidu  vreme za predstavljanje rada na Festivalu kreativnosti (10 + 5 min). Kompletan medijski proizvod projektnog tima može biti znatno duži, ali se očekuje da predstavljanje rada bude u ovim okvirima.
 • Fotokopiranje i skeniranje sadržaja  knjiga nije dozvoljeno.  Svrha je u izgradnji etičkog i estetičkog odnosa pojedinca prema  sadržajima koje  koristi, prema knjizi, autorima i održivom razvoju kulture znanja. Svim članovima tima i mentoru neophodan je sopstveni  primerak za samostalan rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *