Biblioteka+

Biblioteka plus osnovana je kao nevladina organizacija 2000. godine s ciljem da se realizuje prethodno ustanovljen programski paket namenjen bibliotekarima i bibliotekama, kao i srodnim institucijama i zaposlenima u njima. Svi programi podrazumevaju različite oblike stalnog istraživanja i obrazovanja da bi se motivisalo, poboljšalo i osavremenilo stručno delovanje i poslovanje institucija „čuvara pamćenja“ u uslovima intenzivnog prelaska okruženja na tržišnu orjentaciju.

Prihvatajući imperative informatičkog, odnosno društva znanja i razumevajući pomeranje paradigmi u razvoju kreativnih industrija Biblioteka Plus svoje aktivnosti inovira i usklađuje sa istorijskim, socijalnim i tehnološkim promenama uloge izdavača i knjige.  Izučavanje kulture mladih, analiza novih socijalnih trendova, rasprave o spornim društvenim pitanjima, dešifrovanje medijske komunikacije i manipulacije u oblikovanju javnog mišljenja glavni su izvori inovacija.

Udruženje kreira i realizuje različite projekte u oblasti svog delovanja i organizuje naučne i stručne radnike za rad na istraživačkim, stručnim i edukativnim projektima. Organizuje stručne skupove, savetovanja, seminare i druge oblike edukacije i stručnog usavršavanja.

Učešćem u kulturnim programima, društvenim akcijama, raspravama o socijalnim trendovima, medijskoj kulturi, itd. sugeriše se i ostavlja izvesno svedočanstvo o kulturnom doprinosu i postignutim rezultatima.

Biblioteka Plus svakodnevno proučava i istrazuje arhive i kataloge lokalnih, regionalnih, izdavača, svetskih biblioteka, dokumentacionih centara, medijskih centara, arhiva, muzeja, institucija i ustanova koje upućuju na kulturu, obrazovanje, društvena pitanja i medije. Pristup je najčešće preko Interneta, a zahvaljujući  odličnoj saradnji sa beogradskim pomenutim institucijama zaposleni u Biblioteci Plus , kao i članovi stručnih timova vrlo često borave i samostalno istražuju teme koje kasnije bivaju obrađene.

Biblioteka Plus razvija promotivne aktivnosti u okviru odnosa s javnošću, lobiranja, publiciteta, oglašavanja, mera za unapređenje prodaje, i fandrejzing akcija.  Pored  elektronskih medija (Tv, Radio, CD, DVD) i Interneta, koriste se štampani mediji (novine, časopisi,magazini, bilbordi, lifleti, brošure), konferencije za novinare, sajmovi, formalni i neformalni susreti sa novinarima, zatim s ciljem da se izgrade bolji odnosi u predstavljanju delatnosti ciljnoj javnosti.

U organizaciji predavanja kao i u realizaciji drugih projekata Biblioteka Plus je sarađivala sa Izdavačkom kućom Clio, Narodnom bibliotekom, Narodnim muzejom, Univerzitetom umetnosti, Muzejom grada Beograda, Kinotekom, Bibliotekom grada Beograda, Kolarčevom zaduzbinom, Kulturnim centrom Beograda, Beogradskom filharmonijom, Fakultetom političkih nauka, Filozofskim, Filološkim i Pravnim fakultetom, RTS-om, Beogradskim dramskim pozorištem, muzičkim školama, centrima za kulturu, muzejima, galerijama, bibliotekama u Srbiji, festivalskim organizacijama, redakcijom časopisa Sarajevske sveske, kao i časopisom Kodovi slovenskih kultura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *